01 April 2013

What is TaeKwon-Do? Apa Itu TaeKwon-Do?

Assalamualaikum

ASAS

Hanya bentuk yang paling kuat pertahanan diri pernah dirancang. Ditakrifkan oleh Jeneral Choi Hong Hi, Pengasas Taekwon-do sebagai:
"Penggunaan saintifik badan untuk mempertahankan diri, menggunakan setiap alat yang tersedia menyekat dan menyerang membawa kekalahan pesat lawan seseorang!"

"Tae" ertinya untuk menghancurkan atau memecahkan dengan kaki ... "Kwon" ertinya untuk menghancurkan atau memecahkan dengan tangan ... "Do" ertinya seni, cara hidup.Apabila diterjemahkan Taekwon-do bermaksud "Sine Kaki dan Tangan" atau "The Art Of hand and Foot".

Terdapat lima kemahiran utama dalam Taekwon-do: -

1-Corak (tul) Bunga/Pattern:

Corak adalah satu siri pergerakan asas yang ditetapkan bersama dalam urutan yang logik pertahanan dan serangan terhadap satu atau lebih khayalan lawan.

Taekwon-Do Corak Corak adalah yang paling biasa digunakan untuk membolehkan pelajar akan dinilai pada peperiksaan / penggredan beliau. Terdapat sejumlah 24 corak/pattern dari pemula hingga 6 Dan tali pinggang hitam. Satu corak mesti menguasai setiap bagi penggredan sehingga 1st Dan tali pinggang hitam, maka 3 corak untuk setiap peperiksaan tali pinggang hitam. Corak masing-masing mempunyai kaitan dengan sejarah dan budaya orang Korea, melalui nama dan gambar rajah ia jurutulis di atas lantai semasa persembahan.

Sparring (Matsogi):
Semasa perdebatan lawan khayalan digantikan dengan lawan yang sebenar supaya pelajar sebenarnya boleh mempertahankan diri terhadap serangan secara langsung dan
Perselisihan Percuma - Pertandingan balas kepada sasaran yang tepat yang disampaikan oleh lawan. Untuk memulakan dengan, pelajar belajar prosedur perselisihan yang sangat dikawal ketat dalam bentuk langkah 3, 2-langkah dan perselisihan 1step. Ini bentuk asas bagi diri yang berkesan pembelaan terhadap sasaran bergerak dengan beberapa parameter membimbing mana dan bagaimana untuk menyerang. Ia cenderung untuk menjadi sangat cepat dan mengajar pelajar bagaimana untuk bergerak dalam keadaan pertahanan dan serangan. Ia juga menggalakkan ketabahan dan keberanian.

Ujian Kuasa (Wee Ryok:

Taekwon-do ADALAH paling berkuasa seni mempertahankan diri dan oleh itu perlu dikawal. Oleh itu kenalan tidak dibenarkan melainkan jika gred kanan ingin mengambil bahagian dalam hubungan cahaya dengan keizinan dari Pengajar. Oleh itu, pelajar perlu sasaran alternatif. Taekwon-do menyediakan pilihan sasaran untuk menggantikan lawan manusia. Pelajar boleh menyerang bahan-bahan mentah seperti kayu, jubin, bata atau lebih biasa, lembaga tumpuan plastik dibangunkan khas. Ini membolehkan pelajar untuk ujian dan sempurna teknik kuasa penuh terhadap rintangan diukur. Amalan 'Berbuka' memberikan keyakinan kepada pelajar bahawa / teknik beliau bekerja dan menyediakan ujian peperiksaan.

No comments: