20 December 2012

Pokok Lidah Buaya Telah Menyelamatkan Ku

Assalamualaikum

Anyong Heseyo (Hello)..Korang semua sihat? Lamanya Yas tak update blog,busy dengan kerja-kerja harian di halaman rumah dan mengajar Taekwondo.Harap korang di luar sana masih tak jemu-jemu menungggu Yas mengUp-date blog dan membaca.

Baru-baru ni sedang mengkaji teknik latihan yang terbaru untuk Team Yas pada jam 2pagi,dengan secara tak sengaja Lebah telah jatuh atas kaki dan tak sempat nak lari dia terus melepaskan 1suntikan yang amat berbisa dan biasanya cepat merebak.Rasa sakit,pedih,denyut-denyut,merah & bengkak.Wow! mak I sakit yang amat sangat.Pagi-pagi buta ada lebah dalam rumah! apa dia buat? masa tuh rasa macam nak pengsan.Nasib laaa baik,ada buku First Aid,terus bukak & baca.Nak tau apo den buat? 

Ni haa,mula-mula ambik ais letak dekat tempat yang di sengat selama 5 ke 10 minit.Kemudian letak kan jely Alovera (Daun Lidah Buaya) di tempat yang sengat dan sapu,pada esok pagi tuh Yas da ok...Alhamdulillah dengan izin dan kehendak Allah Yas terus rasa sihat,bersemangat.Merah dan bengkak pun hilang dengan serta merta. Jadi,kalau korang si pembaca blog Yas92 nak tau,daun Alovera ni banyak khasiatnya.Sebagaiu contoh,kalau jari korang terhiris dengan pisau,korang letak ja jely alover di tempat luka Yas pasti darah akan cepat stop.Korang kat luar sana,tanam lah poko Alovera sebab ada kebaikan di sebalik menanam pokok-pokok yang berubat tuh.Yas tanam bermacam-macam pokok dirumah sebab Yas dari kecik dah di ajar oleh aruah ayah supaya sayangi tumbuhan seperti gf sendiri.. hahahah ok,apa-apa pun korang  buat yaaaa dan take care selalu,kurang kan makanan yang atak sihat yaa. Anyo (jumpa lagi) 

Ni apa yang ada dalam daun Alovera

Pokok yg Yas tanam

Jely Alovera yg perlu kita gunakan.